En fransklektion med Leif.

Idag på fransklektionen fick vi lära oss att i södra delen av Frankrike, där tycker de om att steka mat i olivolja. I norra, däremot, där steker de i smör. Lite sådär trevlig kuriosa som man inte förstår var han får ifrån, vår lille Leif.

Han kan prata hur länge som helst om skillnaden mellan sallad i en skål, och sallad som en rätt som man får på en restaurang. "Ta man sallad ur en SKÅL, förstår ni, då tar man LITE sallad, men får man in sallad på en tallrik, alltså, bara sallad som till exempel grekisk sallad, då säger man EN sallad. Och pratar man om sallad som grönsak, alltså utan tomater och så vidare, då vet ni att det heter något helt annat! Och på tal om det, vad har man i en sallad? Oliver kan man ju ha, ja, tycker ni om oliver? Jag älskar oliver, ja oliver, det är något helt fantastiskt! För att inte tala om olivolja!"

Därefter kan han börja prata om upptäckten av oliver, och helt plötsligt har vi fått en historielektion.

Ungefär där vimlar han bort sig medan han står och å ena sidan är lyrisk över sina oliver, och å andra sidan kommer på att vi faktiskt har en fransklektion, och febrilt försöker skriva ner alla nya ord på tavlan medan han berättar.

Då och då backar han in i papperskorgen, som välts omkull i hans ivrighet, och då tappar han bort sig och kan inte för sitt liv komma på var han var någonstans.

Människan måste upplevas.

Kommentarer
Postat av: Katie

Han är one of a kind. Han ensam är ett mycket, mycket gott skäl att börja på cyber. Ja.. jag har nog aldrig lärt mig så mycket kuriosa någonsin i mitt liv.

2008-09-25 @ 16:43:31
URL: http://kmolander.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0